dilluns, 7 de juny del 2010

Unanimitat a Solsona per perpetuar la memòria del seu fill predilecte amb el Casal Cívic Xavier Jounou


El conseller Jordi Ausàs ho celebra, perquè ‘una ciutat cohesionada no oblida els seus ciutadans insignes’

Com era de preveure, ahir a la nit es va fer efectiu l’esperat desenllaç de la iniciativa popular promoguda per la Taula d’Entitats Solsonines per designar un espai públic de la ciutat amb el nom de Xavier Jounou. En el Ple extraordinari que formava part de l’acte institucional de lliurament, a títol pòstum, de la distinció de fill predilecte a l’alcalde traspassat el gener, la corporació local va aprovar per unanimitat posar el nom de l’homenatjat al futur equipament que passat l’estiu el Departament de Governació començarà a construir a tocar de la sala polivalent. Es dirà Casal Cívic Xavier Jounou. El conseller Jordi Ausàs, present a l’acte, va celebrar aquest acord. 


Davant de la família i les amistats més properes de Xavier Jounou, la comissió promotora de la Taula d’Entitats Solsonines, persones representatives del municipi i autoritats convidades, el Ple municipal va aprovar ahir sol·licitar al Departament de Governació que designi el futur casal cívic amb el nom de Xavier Jounou i Bajo, fill predilecte de la ciutat.

L’alcalde, David Rodríguez, va agrair la tasca realitzada per la Taula d’Entitats “per l’esforç i l’estima” amb què han organitzat la iniciativa popular. Es va mostrar convençut que “no hi hauria res que plagués més al Xavier que el fet que se li dediqui un espai públic de la ciutat hagi sorgit d’una iniciativa com aquesta”. Per a l’alcalde, aquesta és la via que més legitima l’acord de Ple.

També va expressar la seva satisfacció el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, que va qualificar l’acord d’encert, perquè “Xavier Jounou estimava amb passió Solsona i els solsonins” i, a més, “el casal cívic no era una obra més per a ell, sinó que volia que esdevingués un equipament que fes de morter per relligar les associacions i per avançar en un model de ciutat cohesionada”. Ausàs va celebrar que aquest immoble dugui el nom de qui va ser alcalde de Solsona perquè “una ciutat cohesionada no oblida els seus ciutadans insignes”.

En el seu discurs de cloenda de l’acte institucional que va acollir la sala de plens de l’Ajuntament, el conseller va recordar Xavier Jounou com “una persona excepcional”, que reunia qualitats com la generositat, humanitat, integritat i compromís, que “difícilment es concentren en una mateixa persona”. Jordi Ausàs va mostrar-se “orgullós d’haver compartit somnis amb el Xavier i d’haver pogut aprendre al seu costat de la seva robustesa ideològica i la generositat”.

Prèviament a l’acord del Ple, ahir es va formalitzar el lliurament del títol de fill predilecte a la vídua, Isabel Roca, amb un diploma acreditatiu i, tal com estableix el Reglament municipal de protocol, honors i distincions, una reproducció de l’àliga de la imatgeria solsonina. Isabel Roca va expressar el seu agraïment, “perquè és un honor per a tota la família rebre aquest nomenament, però en especial per a les filles”, a les quals va emplaçar públicament a estar orgulloses del seu pare. En la seva intervenció, llargament ovacionada, la vídua de Xavier Jounou també es va comprometre a intentar mantenir vius els projectes i les idees de l’homenatjat, tant en l’àmbit familiar, com social i polític.     

Emotiu homenatge
Però l’acte més emotiu i amb més escalf popular va ser el que es va celebrar, a continuació, a la plaça de Sant Joan, al qual van assistir més de 800 persones. Per mitjà d’un muntatge escènic dirigit per Aleix Albareda i participat per totes les entitats a les quals Xavier Jounou va estar més vinculat, va aflorar, amb emotives expressions, l’empremta que va deixar en el decurs del seu intens activisme associatiu en els àmbits cultural, social, esportiu i polític. 


Màscares del Grup de Teatre Lacetània, equipament del Club Bàsquet Solsona, uns bombatxos de ballador de l’àliga, dos fulards i una tenda de l’Agrupament Escolta Pare Claret i l’Esplai Riallera i la cadira que Jounou havia ocupat al local d’ERC van ser objectes que en el decurs de l’acte les entitats van anar disposant simbòlicament a l’escenari per fer present el record de l’homenatjat. Tot això, amanit amb les intervencions musicals de l’Orfeó Nova Solsona, Josep M. Tripiana i dos joves músics amb viola i violoncel, el ball dels nans a càrrec d’una quinzena de geganters i la interpretació d’un fragment dels Pastorets des d’un balcó de la plaça per part de Ramon Gualdo.

La part central d’aquest acte va ser la projecció del documental Xavier Jounou i Bajo, fill predilecte de la ciutat de Solsona, un treball encarregat per l’Ajuntament a E2S Produccions en el qual es dóna veu a la família, les amistats i cadascuna de les entitats de les quals Jounou formava part.

En la seva carta de comiat, llegida per Albareda a la catedral el dia del funeral, Xavier Jounou deia adéu “a propet de la Mare de Déu del Claustre”. Ahir Roger Mas va cloure l’homenatge amb la seva versió dels goigs de la patrona de la ciutat. Va seguir-la un calorós i reverencial aplaudiment per al solsoní il·lustre.