dilluns, 21 de juny del 2010

Solsona es converteix en el primer mes en una de les poblacions amb més recollida de la matèria orgànica


Es recull prop de 200 grams per habitant i dia, mentre que les expectatives inicials oscil·laven entre els 130 i els 150 grams

En el decurs del primer mes de funcionament a Solsona del sistema de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus, la resposta ciutadana ha superat les expectatives inicials i, amb prop de 200 grams per habitant i dia recollits, el municipi se situa entre les poblacions de Lleida i la Catalunya central de característiques similars i que funcionen amb contenidors amb unes xifres més elevades.  

Durant les primeres quatre setmanes del nou servei, que és gestionat pel Consorci del Solsonès i Cardona per al Medi Ambient –es constituirà formalment els propers dies–, s’ha recuperat una mitjana setmanal de 9.000 quilos de residus orgànics, fet que s’ha reflectit també, de forma proporcional, en la reducció del volum de rebuig generat. “El gran avantatge mediambiental de la recollida de la fracció orgànica és la reducció de les aportacions a l’abocador”, destaca Jordi Fraxanet, regidor de Medi Ambient.

La col·laboració ciutadana es va posar de manifest des dels primers dies, ja que inicialment es van col·locar un total de 67 contenidors a la via pública, però “al cap de pocs dies es va haver de duplicar a molts indrets perquè en alguns punts es desbordaven”, assenyala el regidor, fins arribar als 83. La plaça de Sant Roc, el Camp del Serra, la plaça del Camp, l’avinguda del Pont, la Cabana d’en Geli i l’hospital Pere Màrtir Colomés són els punts que registren unes aportacions més elevades.

Fraxanet considera que aquestes xifres posen de manifest que “la campanya informativa prèvia va arribar a tots els estrats de la població”. “És molt bon senyal arribar a aquests índexs de recollida durant el primer mes”, segons el regidor de Medi Ambient, perquè “en altres poblacions s’ha demostrat que si la ciutadania no s’hi afegeix al principi després costa més canviar els hàbits”. Tot i això, fa una crida als solsonins que encara no separen les restes de menjar i vegetals perquè s’hi animin. Tothom que no disposi del cubell i el material informatiu pot recollir-lo a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori.

A hores d’ara s’han lliurat un total de 2.571 kits domèstics de reciclatge entre les famílies solsonines i 68 contenidors i 109 cubells als grans productors de fracció orgànica de la ciutat. Només restarà pendent la segona fase de la campanya, que es durà a terme al Vinyet i que començarà el juliol.